søndag 27. desember 2009
"Hjemme" i Norge
Den 18. desember landet vi på Flesland i Bergen. Vi bor hos Auduns far, og ser oss om etter leilighet og arbeid. Vi prøver å ikke tenke for mye på det, men vi savner hjemmet vårt i Kunming. Vi har feiret jul og Daniels 1-årsdag, og koser oss med julemat og julefilmer i et snøkledd og kaldt Bergen.
mandag 14. desember 2009
I går var vi en tur til Hua hin som er en by femti minuttmed bil nord for oss. Stranden der var pullfakket med turister, tilbud om hesteridning, vannscooterkjøring og kjøp av mat og souvenirer. Stranden vår i Dolphin Bay er mye finere og ikke minst avslappet med tanke på at vi som regel har hele stranden for oss selv. Ellers i Hua hin var vi på Starbucks og drakk kaffi, hadde is og sjokoladefondue på Swensens, hamburger på Burger King og pølser på Aunties. Det var fin julepynt med blant annet juletre, snømann, julenisse og reinsdyr med slede utenfor kjøpesenteret Market village. Vi kom dermed litt i julestemning, så langt det går an blant strender og palmer.
torsdag 10. desember 2009
Julestemning?
Vanligvis på denne tiden er vi på julehandel i regnfulle Bergensgater. Nå er vi stort sett ferdig med julehandelen og sitter ved stranden i over tretti varmegrader. Det var et hvitt plastikkjuletre i hotellobbyen i Bangkok. Her på Juniper tree er det ingen ting som minner om jul. Men vi ser på "Nissene på låven" hver dag, og gleder oss til jul i Norge.
onsdag 9. desember 2009
Bade- og avslapningsferie
I går reiste vi med bil til Juniper tree resort 3,5 timers kjøretur sør for Bangkok og ca. 45 minutters kjøretur før for Hua hin. Vi har to store rom, bad, stor balkong og med stranden rett fremfor oss. Vi får alle måltider servert, og blir godt ivaretatt. Her skal vi være til 17. desember og bare slappe av.
Broen over Kwai og dødens jernbane
På mandag var vi på heldagstur til Broen over Kwai som ble bygget av allierte krigsfanger under 2. verdenskrig. Fangene ble behandlet veldig dårlig, og det sies at vi kan regne en død mann for hver nedlagt sville. Vi tok båt, gikk på broen, besøkte kirkegården for de falne soldatene og reiste med toget på jernbanelinjen. Det var rart å tenke på at vi som turister hadde en fin tur på jernbanelinjen hvor mange soldater arbeidet seg til døde. Det var en minnerik tur.
Flytende marked
På lørdag formiddag gikk vi tur ned til elven og gikk blant de eldre boligene i Chinatown. Etter lunsj var vi på tur til det flytende marked som ligger cirka to mil utenfor Bangkok sentrum. Vi kjørte bil til kanalene der vi så tok en longtalebåt til markedet. Underveis passerte vi bolighus som er bygget på påler ved/ på kanalene. Det flytende markedet var ganske turistifisert. Vi kjøpte kun frukt og kokospannekaker. Det var veldig godt.
Gratulera med dagen!
Kongenes bursdag
Både Audun og den høyt respekterte og elskede kongen av Thailand har bursdag 5. desember. Dette er derfor en viktig dag i Thailand, og det var derfor veldig mange mennesker på kongens palassområde, Grand Palace. Kongen er syk, og ligger på sykehus. Derfor var det kronprinsen alle ventet på skulle komme. Når han kom ville alle portene bli stengt og alle måtte holde seg i ro. Derfor kom vi oss ut før han kom slik at vi kunne fortsette feiringen av Audun. På bildet ser vi at de fleste er kledd i rosa. Hver dag har en spesiell farge i Thailand. Kongen er født på en mandag, og derfor går alle i gult på mandager og hans bursdag. I år går derimot de fleste i rosa på grunn av den politiske konflikten mellom de gule og de røde. Det var likevel noen få som var ikledd gule skjorter, noe som kan oppfattes som provoserende av de røde. Men dagen ble feiret uten konfrontasjoner og problemer.
Bangkok
Det har vært travelt med pakking og flytting, avskjeder og mange triste tanker den siste måneden. For å få noe kjekt å konsentrere oss om har vi derfor valgt å reise via Bangkok hjem til Bergen. Vi har vært fire netter i Bangkok, selvgsagt i Chinatown. Vi lå på et flott hotell, og reiste på flere utflukter. Fredagen, dagen vi reiste, var vi helt utslitt og slappet bare av på hotellet.
Avreisedag
Fredag 4. desember forlot vi Kina for godt for denne omgang. Det er trist å måtte forlate vennen våre, arbeidet vårt, det kinesiske folk og hjemmet vårt. Vi håper å kunne komme tilbake og arbeide i det vi nå regner som vårt andre hjemland. Men dersom det er meningen vi skal være i Norge legger det seg nok til rette for oss der.
onsdag 2. desember 2009
Fotografering
I går var vi sammen med hushjelpen hos fotografen og tok familiebilder. Vi tok bilde med oss alle fire, oss tre og bare Daniel. Daniel hadde på seg kinesiske klær og sko, og var veldig flink. Bildene er klar på fredag, og da har vi allerede reist herfra. Derfor skal en god venn ta dem med til Norge.
Salgslutt
I går solgte vi de siste store tingene våre. Nå har vi bare Daniels badekar og noe kjøkkenutstyr igjen for salg. Fjernsynet skal hushjelpen får, og DVD-spilleren som bare er en måned skal vi ta med til Norge. Det er vemodig når møblene og alle tingene vi har strevd for å kjøpe inn forsvinner ut fra hjemmet vårt.
mandag 30. november 2009
Adventkos
lørdag 28. november 2009
Vintermat
Hundekjøtt er innunder kategorien varm mat. Derfor er det mange kinesere som spiser hundekjøtt om vinteren. I går kveld var vi ute med gode venner og spiste hund. Ved inngangen lå hundelår, -ribben, -haler, -hoder og -labber. Vi valgte hrillede ribben og haler i tillegg til kjøtt i hotpot. Det var mye flesk på halen, men kjøttet var saftig og smakfullt. Ribbena var perfekt krydret og grillet. Kjøttet i hotpoten var utrolig mørt og fint. Daniel likte veldig godt kjøttet i hotpoten, og vår favoritt var ribbena. Her sitter Audun og knasker på haletuppen.
onsdag 25. november 2009
Storbagasjen ute av huset
I dag hentet shippingkompaniet, Sinotrans, alle de 36 eskene vi skal ha med oss til Norge. Nå skal eskene til tollbehandling før de blir satt inn i en kontainer og fraktet med skip til Norge. Om cirka to måneder får vi eskene levert på døren til Elins foreldre. Nå har vi "bare" det vi skal ha med oss på flyet igjen å pakke.
Vinteren kommer og går
Bryllupsfest
onsdag 18. november 2009
Innkjøp
Nudel lunsj
Salget er igang
tirsdag 10. november 2009
Veiing
I går kjøpte vi en skikkelig vekt slik at det er enkelt å veie alle tingene vi skal ha med oss til Norge. I dag begynte vi å veie, og vi er allerede kommet opp i 100 kilo. Senere i dag skal vi ut og kjøpe to store kinesiske vaser vi skal ta med til Norge. Det er kjekt å ta med noe typisk kinesisk med oss hjem. Vi har ikke lyst til å flytte hjem, men vi er i alle fall glad for å kunne reise hjem med gode minner om Kina som vi er blitt så glad i.
mandag 9. november 2009
Piknikutstyr
I går feiret vi farsdagen med piknik i parken på skikkelig kinesisk vis. Daniels gave var piknikbag, -pledd og telt. Kineserne har ofte med seg telt i parken, noe vi også gjerne ville prøve. Det var godt å trekke inn i teltet når vi ville slappe av etter en god lunsj og også for å slappe av fra nysgjerrige blikk. Når vi er i Kina er det mest slitsomme nettopp nysgjerrige blikk fra tilfeldig forbipasserende. Vi er hvite og annerledes, og dermed veldig spennende å se på. Det er derfor vanskelig å gjemme seg bort. En skulle da tro at når vi er i Norge, så er vi veldig glad for å slippe alle blikkene. Men nei, da føler vi oss altfor anonyme og savner blikkene. Dette får vi nok oppleve ganske snart, for vårt Kinaopphold er snart over. Til jul kommer vi hjem for godt i denne omgang. Vi må vel vente til sommeren får vi kan bruke det nye piknikutstyret vårt i Norge, i alle fall i Bergen der vi skal bo.
mandag 26. oktober 2009
Biogass
Shincon er med og støtter bygging og underivsning om bruk av biogassanlegg i Yuanyang og Zhaotong. Avfallet fra et toalett og avfallet fra en gris utgjør nok til at en familie kan ha en lyspære i taket og en kokeplate til å koke mat på. Her er bilde av en slik kokeplate som sparer kvinnene i huset mange timers arbeid hver dag. Alternativet er å sanke vedkvister i seks timer annenhver dag for å få nok brensel. Det tar også mye lenger tid å varme en kokeplate med ved enn med gass, og de sparer derfor også mye tid på matlaging.
Prosjektbesøk
I morges reiste Audun med rutebuss på prosjektbesøk til Yuanyang som ligger cirka syv timers kjøring sør for Kunimng mot grensen til Vietnam. Denne gangen er han og to andre fra Shincon sammen med et eksternt evalueringsteam som skal evaluere Shincons prosjekter i Yuanyang. Vi får håper teamet kommer med gode tilbakemeldinger slik at vi får tips til hva vi kan gjøre for at prosjektene kan drives bedre. De skal ha møter, workshop og besøk til landsbyer vi arbeider i.
lørdag 3. oktober 2009
Månefestival
I dag er det månefestival i Kina, eller midthøstfestival som den også kalles. Kineserne har siden Shang-dynastiet for 3000 år siden tilbedt månen. Bøndene feirer på denne dagen innhøstingen. På denne dagen er månen stor og rund, og det spises fylte kaker runde som månen selv. Vi har gått til innkjøp av både små og en en stor månekake. Fyllet kan være kjøtt, nøtter, tesmak, frukt og egg. Vi liker best de med tesmak. Det er vanlig å gi venner og kollegaer gavepakninger med månekaker. I kveld skal vi se på film og spise frukt og månekaker.
明月几时有, míngyuè jǐshí yǒu
转朱阁,低绮户,照无眠。zhuǎn zhūgé, dī qǐ hù, zhào wúmián
Det finnes flere legende og dikt angående den store dagen. Diktet nedenunder er nok det mest populære diktet. Det står i kinesiske skolebarns lesebøker, og der fleste studentene kan det utenat. Vi gjengir en versjon på kinesiske tegn og pinyin samt engelsk.
Bright moon, when was your birth?
Winecup in hand, I ask the deep blue sky;
Not knowing what year it is tonight
In those celestial palaces on high. I long to fly back one the wind,
Yet dread those crystal towers, those courts of jade,
Freezing to death among those icy heights!
Instead I rise to dance with my pale shadow;
Better off, after all, in the world of men.
Rounding the red pavilion,
Stooping to look through gauze windows,
She shines on the sleepless.
The moon should know no sadness;
Why, then, is she always full when dear ones are parted?
For men the grief of parting, joy of reunion,
Just as the moon wanes and waxes, is bright or dim:
Always some flaw-and so it has been since of old.
My one wish for you, is long life
And a share in this loveliness far, far away!
明月几时有, míngyuè jǐshí yǒu
把酒问青天。 bǎ jiǔ wèn qīngtiān
不知天上宫阙, bùzhī tiānshàng gōngquè
今夕是何年? jīnxī shì hé nián
我欲乘风归去, wǒ yù chéngfēng guīqù
又恐琼楼玉宇, yòu kǒng qiónglóu yùyǔ
高处不胜寒。 gāochù bú shēng hán
起舞弄清影, qǐwǔ nòng qīng yǐng
何似在人间! hé sì zài rénjiān
转朱阁,低绮户,照无眠。zhuǎn zhūgé, dī qǐ hù, zhào wúmián
不应有恨, bù yīng yǒu hèn
何事长向别时圆? héshì chángxiàng bié shí yuán
人有悲欢离合, rén yǒu bēihuān líhé
月有阴晴圆缺, yuè yǒu yīnqíng yuánquē
此事古难全。 cǐ shì gǔ nán quán
但愿人长久, dànyuàn rén chángjiǔ
千里共婵娟。 qiānlǐ gòng chánjuān
mandag 28. september 2009
60 årsjubileum
I dag er Folkerepblikken Kina 60 år, noe som feires over hele Kina. Politiet er i ekstra beredskap for å passe på at ikke noe upassende skal skje. Det vil i tilfelle være å miste ansikt, noe som er svært pinlig. Vi håper derfor det blir en fin dag for landet.
Vi har spurt flere kinesere hva de skal gjøre på nasjonaldagen. Alle har svart at de skal se på TV. De ser nemlig frem til spektakulære show i anledning 60-årsmarkeringen. Hvert år er det en uke fri fra 1. oktober. Da er mange kinesere på reise, og i år går nok reisen for veldig mange til hovedstaden Beijing.
I parken vår er det pyntet med flagg og vimpler. Ellers merker vi lite til markeringen.
lørdag 26. september 2009
Gi oss en hilsen
Nå er det mulig for dere å legge inn en hilsen til oss under hvert innlegg. Vi setter stor pris på om der tar dere bryet med det.
Snart nasjonaldag
På torsdag, den 1. oktober, er det Kinas nasjonaldag. I år er det ekstra spesielt på grunn av at partiet er 60 år. Kineserne gleder seg til å se flott show på fjernsynet. Mange reiser også til Beijing der det nok er imponerende parader og blomsteroppsatser. Noen kollegaer som nettopp også var på prosjektbesøk ble fulgt av politi overalt hvor de gikk. De er ekstra påpasselige at ikke noe skal skje nå før den viktige markeringen. Det er viktig for dem at alt går rolig og pent og pyntelig for seg. Slik bevarer de ansikt. Vi blir nok i Kunming, og skal også prøve å få med oss de flotte showene på fjernsynet.
Prosjektbesøk til Yuanyang dag 3
Vi spiste medbrakt rett i koppen potetmos til frokost og sjekket ut av hotellet klokken ni. Vi gikk bort til busstasjonen (ca. 1 km), og tok bussen hjem til Kunming. Vi kjøpte kjeks og drikke på busstasjonen. Vi hadde et kort stopp på samme sted som når vi kjørte nedover på onsdag. Vi var fremme på busstasjonen i Kunming kl. 15, og tok så en drosje hjem. Etter flere hyggelige telefoner på Skype gikk vi til Wicher Basket der de serverer vestlig mat og spiste middag. Audun hadde pizza og Elin spaghetti og kjøttboller. Det er veldig hyggelig å reise på prosjektbesøk. Det er slitsomme og travle turer, men landsbyfolket er utrolig imøtekommende og hyggelige. De lever er hardt og vanskelig liv. De er derfor veldig glad for den hjelpen Shincon kan gi dem. Vi har det godt som kan komme inn i leiligheten vår her i Kunming. Tre soverom, to bad, kjøkken og stor stue. Rent og pent, behagelig sofa, myke madrasser og mat i kjøleskapet. Det må sette pris på det vi har.
Prosjektbesøk til Yuanyang dag 2
Vi møtte de andre i hotellresepsjonen kl. halv åtte om morgenen. Vi sjekket ut av hotellet, møtte Womens Federation og spiste så frokost på en nuddelsjappe. Vi satt rundt et bord på fortauet og spiste. Deretter kjørte vi via Laochen til Mengpin. Turen tok cirka halvannen time oppover svingete bakker. Mange turister reiser hit for å se en av verdens største og flotteste risterrasser. Minoriteten her er Yi. I Mengpin har Shincon prosjekt. Vi har gitt innbyggerne biogass slik at de kan ha en lyspære som gir litt lys inne i tillegg til å ha en gassplate der vi kan lage mat på en enklere måte enn å fyre med ved. Denne dagen skulle vi besøke en broderi-training for damene i landsbyen. Alle damene går i tradisjoneller Yi-minoritetsdrakter. På kurset lærer de å brodere produkter som turistene vil kjøpe (f.eks. vesker, puter, nøkkelringer og strømper). Innbyggerne ønsker å selge produkter til turistene som kommer slik at de kan få en liten inntekt. På gårsdagens møte fortalte Womens Federation at 95% av kvinnene som spør om hjelp behøver hjelp og støtte angående vold i hjemmet. Innbyggerne er fattige og har et hardt liv. De fleste over 40 år har ingen eller liten utdannelse og er analfabeter. Mannen er over kvinnen i rang, og vold er ikke uvanlig. Dersom disse kvinnene deltar på kurs, syr sammen i små grupper hjemme hos hverandre og sper på inntekten til familien kan det føre til at de får et bedre liv. Målet vårt er ikke nødvendigvis at de får høyere inntekt, men at deres livskvalitet blir bedre.
Kurslærerne har etablert et broderiteam i landsbyen som består av 10 kvinner som jevnlig møtes for å brodere. Vi ble invitert hjem til teamlederen på lunsj. Hun bor sammen med mannen, to barn og svigerforeldrene. Grisebingen og utedoen står ved siden av huset. Avfallet derfra blir produsert til biogass. I første etasje er kjøkken og stue og i andre etasje er det soverom. På en slags altan stod hønene og fra taket hang et digert vepsebol. Vi fikk kjempegod mat. Vi ble blant annet servert kyling, gris, fisk avlet opp i risterrassene, egg, grønne grønnsaker, kyllingsuppe, ris og te. Vi fikk så en omvisning i huset. Teamlederen viste oss noen egenproduserte minoritetshatter. Vi kjøpte en flott barnehatt til Daniel av henne.
Etter lunsj fgikk vi sammen med hennes mann ned til risterrassene som ligger kun et par minutters gange fra huset. Der dyrkes ris og grønnsaker. Det er et spektakulært syn. Det er en av verdens største risterssasser. Nå for tider en de grønne. Litt senere, etter innhøstingen, er det vannet igjen. Da er det flott fargespill utover dalen og fjellsidene.
På broderikurset intervjuet Elin noen damer samt kurslederne. Vi var der for å få informasjon om hva de synes om kurset og hvordan kuset kan bedre deres hverdag. De er alle interssert i å selge sine produkter for å få litt inntekt. De er også opptatt av å ta vare på de tradisjonelle broderiteknikkene og -mønstrene slik at Yi-kulturen kan bli bevart. En av dem sa at en kan se på broderiene om hun en en god kone. Vi kjøpte noen julegaver her. Vi kan selvsagt ikke si hva det er. Dere får vente til jul. Vi var den første kunden som kjøpte noe av broderiteamet. Prisene var dermed ikke satt, så de måtte ha en lang diskusjon på hvor mye de skulle ta. De var veldig takknemlig for at vi støttet dem.
Klokken tre måtte vi reise videre. Vi skulle gjerne vært der lenger for å snakke med damene og finne ut mer hvilke behov de har. Vi kjørte ned til Nansha der vi tok bussen kl. 17 og var fremme i Gejiu halvannen time senere. Vi gikk rett til hotellet. Kineserne gikk ut og spiste og shoppet, mens vi var på hotellet. Vi hadde medbrakt rett i koppen potetmos som vi spiste. Daniel blir så gretten av å gå ut på middager så sent på kvelden (noe vi fikk erfare dagen før). Derfor var vi inne slik at han fikk sove. Hotellsengene var fryktelig harde. Det var som å ligge på gulvet. Audun sov merkelig nok veldig godt, mens Elin ikke fikk sove så mye. Men vi har ikke mye å klage over når vi kun klager på harde madrasser. Innbyggerne i Mengpin må streve for å i det hele tatt ha mat på bordet.
Prosjektbesøk til Yuanyang dag 1
Fra onsdag til fredag denne uken var vi alle tre på prosjektbesøk til Yuanyang. Vi reiste hjemmefra med drosje kl. 9 og tok bussen fra busstasjonen ved jernbanestasjonen kl. 1020. Vi reiste sammen med hushjelpen og to kollegaer fra Shincon. Vi hadde en ti minutters pause underveis der vi kunne strekke på beina, gå på toaletter eller kjøpe snacks i butikken. Utenfor butikken var det salg av nystekte peanøtter, kastanjenøtter og poteter. Yuanyang har både en gammel (Laochen) og en ny by (Nansha). Vi var fremme i Nansha litt før kl. 16. Vi kjørte med en "golfbil" fra busstasjonen til hotellet. Der var det pause i 15 minutt før vi skulle møte Womens Federation (en avdeling hos myndighetene). Vi gikk så sammen med dem til deres kontor der vi hadde møte om aktivitetene i prosjektet vi har der i år. Vi spurte blant annet hva som var blitt gjort og hvilke behov de har for videre prosjekter. Vi ble servert te og bananer. Hushjelpen passet Daniel. Kl. halv syv var vi ferdige med møtet, og vi gikk så samlet for å spise middag. Der sør spiser de mye rart. På bordet stod bland annet kokt vannbøffel-magesekk. Før har vi blant annet spist magesekk, gresshopper, bambuslarver, grisetarmer og hund.Bildet er tatt ut mot risterrassene som på denne årstiden er grønnfarget.
søndag 20. september 2009
Nytt prosjektbesøk
I dag har vi pakket for å gjøre oss klar til nytt prosjektbesøk, denne gang til Yuan yang. Det ligger 7 timer med bil sør for Kunming på grensen til Vietnam. Vi skulle observere et broderikurs i en landsby og ha møte med myndighetene. På grunn av dødsfall i landsbyen er broderikurset utsatt, og vi må derfor også utsette reisen. Vi planlegger å reise på onsdag og komme hjem på fredag.
Prosjektbesøk til Zhaotong
Fra mandag til onsdag i denne uken var Audun på prosjektbesøk til Zhaotong. Det er en by cirka 35 minutt med fly nord for Kunming på grensen til Sichuan. Vi driver arbeid flere steder på landsbygden der. Denne ganger var det kun møter med myndighetene i hovedbyen, Zhaotong. Vi skal blant annet hjelpe kvinner og barn. Mange menn forlater familien i landsbyen og drar til et større sted, blant annet Kunming, for å søke arbeid. Dette for å tjene penger de kan ta med tilbake til familien på landsbygden. Noen menn forlater også konen dersom deres barn ikke er en gutt. Det er nemlig konens "feil" om det er jente og ikke gutt. Mannen forlater derfor konen til fordel for en annen dame som forhåpentligvis kan gi ham en gutt. Vi ønsker å gi disse kvinnene og barna hjelp til å klare seg. De har ingen enkle kår. Dette området er ett av de fattigste i Kina, og de trenger sårt den hjelpen de kan få. Vår oppgave er å ha møter med myndighetene for å finne ut hvilken hjelp som behøves. Derett skriver vi søknader til Bistandsnemnda som kan gi oss midler til å drive arbeid her.
tirsdag 14. juli 2009
Tilbake til Kina
I snart to uker har vi vært i Chiang Mai i Nord-Thailand. Det var godt å komme litt bort fra Kina en stund. Det er slitsomt å bo i en annen kultur der folk stirrer, ta rpå Daniel hele tiden, snakker et annet språk, lite kjent mat og så videre. I Thailand får vi tak i mange flere vestlige produkter, folket smiler og er høflige og behjelpelige, de snakker engelsk og er renslige. Vi kunne gjerne vært lenger her, men må tilbake til Kina i morgen og ta imot en nordmann som kommer for å delta på en summercamp vi skal ha for skolebarn i ett av prosjektene våre. Blogspot er nå stengt i Kina, og vi vet derfor ikke ikke når vi kan oppdatere bloggene våre igjen.
Burma
I det gylne triangel kunne vi gått iland ved casinoet. Vi var ikke så interessert i å se på casinoet bare for å ha vært i Burma, så vi kjørte til en annen thailandsk grenseby (Mao Sai) hvor vi gikk over grnsen til Burma til en by kalt Tahilek. For å komme over grensen måtte vi gå på en bro over elven. I passkontrollen måtte vi levere fra oss passene, og fikk hvert vårt burmesisk immigrasjonsbevis. Vi gikk litt rundt i byen og så på de mange salgsbodene. Det meste var varer importert fra Kina. Noen yngre menn gikk i knelange kortbukser, men de fleste burmesiske mennene går i skjørt. Vi så også en dame bære varene sine på hodet. Folket lignet på en blanding av kinsere, burmesere, thai og indere. Folk har nok reist og flyttet litt i området. I Thailand og Laos smiler folkene ofte, mens i Burma var de mer alvorlige. De var veldig ivrige etter å selge oss alt mulig, men vi kjøpte bare et lite instrument. Det var ikke mange tiggere, men det var noen barnetiggere på grensebroen som var veldig innpåslitne. Det var kjekt og spennende å ha vært der.
Det gylne triangel
Det mest spennende var nok turen til Det gylne triangel der landegrensene mellom Thailand, Burma og Laos møtes på Melkongelven. Det er en firetimers kjøretur hver vei fra Chiang Mai, så det var en lang dagstur fra kl. syv om morgenen til klokken ti om kvelden. Vi var på båttur på Mekongelven, dvs. vi kan heller kalle det kajakktur. Det var en bitteliten båt med påhengsmotor bak og plass til fem personer. Vi trodde det var en litt finere båt og hadde tatt med snacks og drikke, men vi måtte sitte helt stille og holde både oss og Daniel godt fast. Vi kjørte bort til Burmagrensen der vi så casinoet der mange thailendere reiser for å gamble. Gamling er forbudt i både Kina og Thailand. Deretter kjørte vi til en landsby i Laos der vi kjøpte noen souvenirer. Folket der var veldig hyggelige og vennlige, så Laos er et land vi gjerne vil reise tilbake til. Her er Audun og Daniel på kaien der vi tok båten fra. Båten ligger rett bak dem, men synes nesten ikke fordi den er så liten. Laos ligger på andre siden av elven og Burma ligger til venstre utenfor bildet.
Tempelbesøk
Vinterpalasset
Long neck-folket
Besøket til Long neck-folket var veldig interessant. Damene går med opptil 25 messingringer rundt halsen døgnet rundt. De setter de første ringene på barne når de er cirka fire år gamle, og setter nye ringer på etterhvert som de vokser. Ringene til en voksen veier mellom fem og åtte kilo. Long neck betyr lang hals. Det er egentlig et misvisende navn. Det er nemlig ikke halsen som blir lenger, men skuldrene og kragebenet som på grunn av ringenes vekt presses nedover. De fleste damene vi snakket med var fra Burma og sa de har et mye bedre liv i Thailand. De var veldig hyggelige og imøtekommende.
Tigerbesøk
Vi fikk også komme inn i buret til tre voksne tigrer på 15 måneder og over 100 kilo. Audun gikk først inn mens jeg ventet utenfor med Daniel så byttet vi etterpå. Tigrene var ikke bundet fast og kunne gå rundt iburet sitt. Det var egentlig ikke et bur, men et lite innesperret område. Vi fikk klappe dem og kose med dem. De var veldig stille og rolige.
Tiger Kingdom
Vi har gjort og opplevd mye forskjellig her i Chiang Mai. Det sprøeste var nok å besøke tigrene i Tiger Kingdom. Alle tre fikk komme inn i buret til tre firemåneder gamle tigerunger. Vi fikk klappe og holde tigrene, men vi lot ikke Daniel komme borti noen av dem. Selv om tigrene var stille og roligere er de jo rovdyr.
Thailand
I snart to uker har vi vært i Chiang Mai i Nord-Thailand. Det var godt å komme litt bort fra Kina en stund. Det er slitsomt å bo i en annen kultur der folk stirrer, ta rpå Daniel hele tiden, snakker et annet språk, lite kjent mat og så videre. I Thailand får vi tak i mange flere vestlige produkter, folket smiler og er høflige og behjelpelige, de snakker engelsk og er renslige. Vi ville gjerne vært lenger her, men må tilbake til Kina og ta imot en nordmann som kommer for å delta på en summercamp vi skal ha for skolebarn i ett av prosjektene våre.
Bloggen stengt
I Kina er en del nettsiden, deriblant blogspot, stengt i det siste. Vi vet ikke når nettstedene eventuelt blir åpnet igjen.
fredag 15. mai 2009
Nye lover
I dag fra kl. 9-11 var det opplesing av nye lover foran myndighetsbygget her vi bor. (Vi bor rett bakk dette bygget.) Det ble delt ut brosjyrer og var flere stander der folk kunne få informasjon. Det var også underholdning med livlig musikk og flott dans. Innbyggertallet tatt i betraktning var det få fremmøtte tilhørere.
mandag 11. mai 2009
Sol og sommer
Nå er sommeren kommet for fullt her. Det er veldig varmt (30 grader) og tørt. Elin har hatt litt vondt i halsen den siste uken på grunn av tørken. Det er viktig å drikke veldig mye vann. Nattesøvnen blir også forringet. Derfor har vi i dag gått til innkjøp av en vifte som står på gulvet og kan blåse luft rundt i leiligheten. Det er nå mer behagelig i leiligheten.
fredag 1. mai 2009
1. mai
lørdag 25. april 2009
International fair
I dag har vi vært på international fair (internasjonal dag) på den internasjonale skolen i Kunming (Kunming International Academy). Der var landene til de fleste av skolens elever representert: Østerrike, Tyskland, Japan, Hong Kong, Kina, Italia, Australia, Norge, Danmark, Filippinene, Mali, Peru, Canada, Nederland, Storbritannia, USA, Malaysia og Sør-Korea. Det var smaksprøver og aktiviteter på standene til alle landene. Dessuten var mange kledd i nasjonaldrakter. På bildet ser dere en liten japansk jente kledd i kimono. Maten fra Malaysia var kjempegod. Det er interessant å gå på en slik tilstelning og oppleve litt av kulturen til mange land.
søndag 19. april 2009
Nye vennskap
I dag etter kirken var vi bambustempelet cirka 20 minutt med drosje fra oss. Tempelet er kjent for sine mange unike skulpturer av munker der alle er ulikt utformet. I tempelet så vi en familie med en veldig fin sportvogn med store gode hjul. Elin gikk bort og spurte hvor den var kjøpt. Det viste seg at den var tatt med fra Kanada. Eierne hadde nettopp kommet tilbake fra Kanada etter å ha bodd der i ti år. Vi ukvekslet telefonnummer, og han skulle ringe Audun på tirsdag slik at de skulle gå sammen og se på sportvogn med Daniel. Da vi skulle gå ut fra tempelt var også de på vei ut. De spurte om vi ville være med dem til en park der vi kunne renne på akebrett og stå på ski på gress. Vi ble med. Vi kjørte bil i cirka ti minutt fra tempelet videre inn på landsbygden. Audun rant på akebrett, men Elin som hadde skjørt på seg så på. Etterpå kjørte de oss helt hjem. Det var noen kjekke kinesere, som vi nok kan holde kontakten med videre. Vi hadde dessverre ikke med oss fotoapparatet i dag. Vi tenkte at det nok ikke var så mye interessant å ta bilde av, men der tok vi feil. Neste gang skal vi ta det med.
fredag 17. april 2009
Besøk
De siste to ukene har vi hatt besøk av Bjarne, Fredrik og Trygve fra Norge. De har blant annet besøkt noen av prosjektene våre og deltatt på språkundervisning. Vi har også vist dem Kunming, og håper de har fått en liten innsikt i hvordan vi har det. I dag reiste de videre med tog nordover i Kina. Det var veldig kjekt å ha dem her, og vi savner dem allerede.
søndag 12. april 2009
God påske
Vi begynte dagen med en god påskefrokost. Malte påskeegg, kokt skinke og stekte pølser. Deretter gikk vi i kirken. Det var helt fullt i alle tre etasjene. Etter gudstjenesten fikk vi og noen venner som er på besøk en orientering av presten om situasjonen i Yunnan. Vi var også oppe på taket og fikk se kirkeklokken. På vei ut fra påskegudstjenesten ble det delt ut påskeegg (kokt egg) til alle besøkende. Vi fikk ikke, for de var gått tom for egg når vi kom ned. Det er flere tusen besøkende i denne kirken hver søndag. Det er gudstjeneste kl. 8, 10 og 14 hver søndag. Dette er en av tre protestantiske kirker i byen. Vi skeiet så ut med god lunsj, dessert og kaffi på Blue Bird restaurant. Etterpå gjorde som mange kinesere gjør på søndager-vi gikk tur i Daguanparken ved den store innsjøen.
lørdag 11. april 2009
Påskekonsert
I dag var vi med noen venner på Pekingoperakonsert i nærområdet vårt. Der er bare gamle folk, og mange er ikledd minoritetsdrakter. Inngangsprisen er kun 1 krone og femti øre. På bildet ser dere forsamlingen og musikerne. Musikerne er et artig syn. De sitter og humrer og ler underveis, og deler sigaretter med hverandre. Stolene vi sitter på en langt fra rene. De er støvete og hullete. Vi satte oss på noen trebenker, og børstet bort støvet før vi satte oss. Men kineserne tar veldig godt imot oss, og vi kommer nok til å flere ganger.
fredag 10. april 2009
Ballkasting
Snøreføtter
I Black dragon pool park så vi også to martyrer fra 1500-tallet som lå inni gøassmonter. Teksten stod på kinesisk, så vi fikk dessverre ikke med oss historien til disse martyrene. Den ene av dem var en dame med snøreføtter. På bildet kan dere se at tærne er brettet innunder føttene. Det er fremdeles noen få damer her med snøreføtter.
Langfredagstur
I dag er språlskolen stengt, og etter lunsj med en norsk venn som er på besøk reiste vi til Black dragon pool park. Parken ligger et stykke nord for sentrum. Der er blant annet en pagode, azaleahage og Sør-Kinas største taoisttempel. Inni templene satt en person besøkende kunne søke råd hos. Jeg overhørte en samtale mellom dame som hadde kjøpt røkelse og en tempelrådgiver. Han sa at etter fire dager fra i dag kunne hun starte og be om penger, og det ville også gå i oppfyllelse. Mens vi gikk der tenkte vi at det er mange fortellinger å fortelle, men forholdene er ikke så enkle. Vi gikk lenge rundt i parken, og satte oss etterhvert ned og spiste marsipanpåskeegg medbrakt fra Norge. På bildet ser dere Audun og en rådgiver foran tempelet.
Påskefeiring i Kunming
Det blir ikke mer påskestemning her i Kina enn vi lager selv. Derfor har vi handlet litt påskepynt (det lille som finnes her) og noe påskegodt fra Metro (en tysk varekjede). I går hadde vi nattverdmøte hjemme hos oss. Noen norske venner som er på besøk hadde ansvaret for møtet, og det ble en fin samling. Etterpå spiste vi hjemmelaget påskemarsipan og kjøpt kinesisk kake. Elin prøvde å bake påskekake, men tok feil av oppskriften. Istedet for 1,5 dl melk tok hun oppi 1,5 l. Derfor måtte Audun haste ut for å kjøpe en kake. Den ble fin og gul med mye frukt oppå. Det er fint å ha samlinger på norsk. Det blir litt nærere da.
Abonner på:
Innlegg (Atom)