mandag 2. juli 2007

Vetarantogttur


I dag var jeg, Audun og vår gode venninne fra Oslo, Anne, på togtur med Gamle Vossebanen. Det er et skikkelig damplokomotiv der vi fikk en opplevelse med lyd og lukt. En skikkelig reise tilbake i tiden. Toget går fra Garnes til Midttun, og så tilbake til Garnes. Hele ruten tok nesten to og en halv time.

Gamle Vossebanen er den eldste delen av den gamle hovedlinjen mellom Bergen og Oslo-først påbegynt i 1875, ferdig til Voss i 1883 som smalsporet bane, ombygget til normalspor i 1904 og sluttført av Arnanipa og Ulrikstunnelen i 1964 forvandlet denne strekningen til et sidespor for dieseltrukket godstrafikk frem til 2001. Norsk Jernbaneklubb startet restaureringsarbeidet i 1981, veterantogdrift fra 1993 og har siden bygget opp et levende museumsmiljø med 21 km jernbanelinge fra Unestveit til Midttun. Garnes stasjon ble i 2002 fredet av Riksantikvaren. Strekningen er et nasjonalt kulturminne i nasjonal verneplan for kulturminner bed jernbanen.
Hver søndag formiddag startet toget fra Garnes stasjon med et rykende varmt lokomotiv. Da har lokstallbetjeningen allerede vært i aktivitet i nesten 24 timer!

Vi kjørte fra Elins foreldre, og kjøpte billetter på Garnes stasjon, og så ut slik de gjorde for noen tiår tilbake. Da vi kjørte fra Garnes stasjon kom det en slags teaterforestilling inn i vognen vår. Det var en dame med kurv som solgte blomster, nøkken og en heks. Det var kanskje morsomt for noen, men vi syntes de var masete og bråkete. Da vi kom til Midttun måtte alle av toget, og loket skulle ha påfyll av vann. På tilbaketuren satt vi i den eldste vognen med egen kupe. Det var mer rolig og behagelig. Turen var veldig kjekk og spennende!